Ezért lehet szüksége az Ön cégének is Ballbar gépbemérésre

Ezért lehet szüksége az Ön cégének is Ballbar gépbemérésre

CNC szerszámgépekkel végzett alkatrészgyártás során a hibalehetőségek előfordulását ideális esetben nullára kell redukálni, mivel a szerszámgép működésében bekövetkezett, vagy a nem megfelelő telepítésből fakadó hibák rövid távon is drasztikusan csökkentik a termelékenységet, növelik a karbantartási költségeket és az állásidőt és ezáltal az egységköltségeket, nem is beszélve az lekésett határidőkről és az elégedetlen ügyfélről.

CNC szerszámgépek meghibásodásai rövid ideig még kozmetikázhatóak, de előbb-utóbb a munkadarabon is mérhető szinteken jelennek meg. Renishaw QC-10 Ballbar mérőeszközünkkel azonnal diagnosztizáljuk a probléma okát és ezzel rengeteg fejfájástól, felesleges költségektől kíméljük meg ügyfeleinket.

Míg a klasszikus minőségellenőrző rendszerek az esetek túlnyomó részében csupán a hiba bekövetkezte után azonosítják a meghibásodásokat, amikor a szervizköltségek és a termelékenység csökkenéséből fakadó veszteség már az egekbe szöknek; addig a Ballbar gépdiagnosztika gyors, egyszerű és megfizethető preventív megoldást jelent a hiba okának feltárására.

 

 

A Renishaw QC-10 Ballbar két részből áll. A fő elem maga a Ballbar, amely egy precíziós, teleszkópos lineáris érzékelő, a két végén tökéletesen megmunkált gömbökkel. Ehhez csatlakozik két precíziós mágneses rögzítőelem, melyek a gépasztalhoz és a főorsóhoz illeszkednek.

A diagnosztika során az érzékelő golyói kinematikusan helyezkednek el a mágneses csészékben. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy a Ballbar megmérje a legkisebb sugárváltozásokat is, miközben a gép egy programozott körpályát jár be.

A Ballbar szoftvere a begyűjtött adatokból a pozicionálási pontosság általános mérési adatait (körkörösség, köríveltérés) a nemzetközi szabványoknak megfelelően vagy a Renishaw saját elemzési jelentései szerint számítja ki. Ez a jelentés egyedi matematikai elemzést használ, hogy a lineáris leolvasások halmazából számos további egyedi géphibát diagnosztizáljon, melyek grafikusan és numerikus formában is megjelenít.

Rendszeres Ballbar gépbeméréssel tehát:

•             biztosítható a precíz megmunkálás

•             csökkenthető az állásidő és a karbantartási költségek

•             minimalizálható a selejtes munkadarabok száma

•             adatalapúvá tehető a megelőző karbantartás

A Renishaw körkörösség ellenőrző műszeres megoldásaink akár 90%-kal is csökkenthetik a beállításhoz szükséges időt, és továbbfejlesztik a felhasználó rendelkezésére álló folyamatszabályozási lehetőségeket. Tapasztalt szakértőink segítségével a Renishaw Ballbar diagnosztika ráadásul pár óra alatt elvégezhető.