A weboldal cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.

 

ELFOGADOM

Ezektől függ egy CNC megmunkálóközpont megtérülése

Ezektől függ egy CNC megmunkálóközpont megtérülése

Egy új szerszámgép beszerzése minden cég számára komoly döntés, mert nem csak az eszközvásárlás költségével kell számolnunk, de a fenntartásával is. A szerszámgépeknek folyamatos karbantartásra van szükségük ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül hasznos termelőeszközök legyenek. Amennyiben megfelelő figyelmet fordítunk a rendszeres karbantartásra, el tudjuk kerülni a komolyabb meghibásodásokat, melyek jellemzően hosszabb leállást és nagyobb költséget vonnak maguk után. 

Minél hosszabb időszakot vizsgálunk, annál biztosabb, hogy megéri a befektetést, de ehhez biztosítanunk kell azt a termékéletgörbét, ameddig biztosan értéket tud termelni nekünk. Összeszedtük, hogy milyen információkra van szükségünk, ha egy gép megtérülését akarjuk kiszámítani.

A CNC megmunkálóközpont ára és ami utána jön

Amikor új megmunkálóközpont, eszterga vagy egyéb szerszámgép beszerzésére kerül sor, a legelső összehasonlítási alap a szóban forgó termék ára. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a termék árán felül a legtöbb esetben jelentős szállítási, üzembe helyezési és betanítási költségekkel is számolni kell, arról nem is beszélve, hogy milyen tartozékokat foglal magában a vételi ár, hiszen az alap gép árát akár 20-30%-kal is növelhetik a szerszámok és kiegészítők.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy szerszámgép vásárlás során mindig ügyeljen arra, hogy kizárólag megbízható, pénzügyileg stabil és kiterjedt szervizháttérrel rendelkező forgalmazóval dolgozzon. Olyan cégekkel, akik vállalják a gép üzembehelyezését, garanciális és garancián túli szervizelését is, nem is beszélve a pótalkatrész-ellátásról. Rengeteg fejfájástól tudja magát megkímélni a munka megkezdésénél, valamint, ha javításra lenne szükség.

A kezdeti költségek mellett figyelembe kell venni az új szerszámgép karbantartási költségét és azt, hogy a folyamatos használat alatt milyen mértékben amortizálódik. Alapvetően, elmondható, hogy egy alacsonyabb árfekvésű szerszámgéppel jelentősen csökkenthetjük a rövid távú kiadásokat, ám ha a termelékenységet, a szervizelés miatti állásidőt és élettartamot is figyelembe vesszük, közép- és hosszú távon nem biztos, hogy az olcsóbb berendezéssel járunk a legjobban.

Várható üzleti eredmény/beruházás összege = Megtérülési hányados

A beruházás összköltsége a vételárat az egyéb kiadásokat és a karbantartás költségét is tartalmazza – adott időszak alatt.

A várható nyereség egy becslés arra vonatkozóan, hogy egy adott szerszámgép termelési láncba helyezése reálisan mekkora extraprofitot eredményez majd vállalkozásának – adott időszak alatt.

szerszámgép megtérülése

Ebből a kettőből kiszámítható a Megtérülési hányados (RoI – Return on Investment). A képlet arra ad választ, hogy egy előre meghatározott időszak üzleti eredménye alapján (jellemzően 1 év) a beruházásra fordított összeg hány százaléka térül meg. Fontos kiemelni, hogy megtérülési hányados nem veszi figyelembe a pénz időértékét, így a valóságban eltérő lehet a valós megtérülés.

Egy beruházási döntésnél ismernünk kell a lent szereplő változókat, de legalább egy közelítő becsléssel kell dolgoznunk, hogy ki tudjuk számolni egy gép várható megtérülését. A teljesség igénye nélkül, vegyünk egy egyszerűsített példát. 

Egy Edumill 4 tengelyes megmunkálóközpont ára 16 900 000 Ft szállítással, beüzemeléssel együtt. További 3 000 000 Ft-ot elköltünk szerszámozásra, valamint számoljunk 300 000 Ft-ot karbantartási költségekre. Ebből kiszámolható, hogy a Beruházás összköltsége 20 200 000 Ft. 

A képlet egyik eleme már rendelkezésünkre áll. Most szedjük össze, hogy mik azok a főbb tényezők amivel a termelékenységünket és ezzel a potenciális nyereségünket (NYE) tudjuk megbecsülni. A termékünk előállítási költsége (EK) - alapanyag, munkabér -  legyen: 7 500 Ft, munkanapok száma (MN): 254, munka órák száma - 1 műszak (MÓ): 8 óra, gépek kihasználtsága (KH): 70%, ciklusidő (CI): 0,3 óra. Az előállított termék nettó ára (NÁ): 10 500 Ft.  

A lenti képletet alkalmazva az 1 éves nyereségünk: 7 112 000 Ft. 

üzleti eredmény képlet

A megtérülési hányados képletét alkalmazva kiszámolhatjuk, hogy egy év alatt, a beruházás közel 35,2%-a térül meg. Innen már csak egy lépés kiszámolni, hogy ebben az ütemben kevesebb mint 3 év (~2 év 8 hónap) alatt megtérülne a befektetés.

Megtérülési idő - Nettó jelenérték számítás

Ahhoz, hogy ennél még pontosabb képet kapjuk a várható megtérülésről, Nettó Jelenértéket (NPV – Net Present Value) kell számolnunk. A nettó jelenérték számításba veszi a pénz időértékét (infláció), hogy a beruházásunk megkezdése előtt kiszámolhassuk a várható ráfordítások és hozamok ismeretében a teljes nyereséget. Jelenleg az ipari termékek árának növekedési üteme 4,3% (2022 július). Az egyszerűbb átláthatóság érdekében minden évben azonos pénzárammal számoltunk.

A képlet a következő, ahol az a jövőbeni várható nyereség, az r a diszkontráta értéke, jelen esetben az infláció mértéke, a P a kezdeti beruházásunk összköltsége a t pedig a vizsgált évek száma.

Míg a Megtérülési hányados 3 évre becsülte a megtérülést, ha figyelembe vesszük a pénz időértékét (inflációt) akkor a megtérülés ideje már áttolódik a 4. év elejére (~ 3 év 1 hónap).

 

nettó jelenérték

 

Évek Pénzáram Jelenérték Eredmény
0 - 20 200 000 Ft -       20 200 000 Ft -     20 200 000 Ft
1 7 112 000 Ft 6 818 792 Ft -     13 381 208 Ft
2 7 112 000 Ft 6 537 672 Ft -       6 843 536 Ft
3 7 112 000 Ft 6 268 142 Ft -          575 394 Ft
4 7 112 000 Ft 6 009 724 Ft 5 434 330 Ft
 

 

Egy új CNC megmunkálóközpont 4+1 fontos előnye

Nézzük meg, hogyan is profitálhatunk egy új szerszámgép beszerzéséből.

Csökkenő ciklusidő – Napjaink modern szerszámgépei drámaian megnövelték az egy műszakban legyártott termékek darabszámát, így közvetlen profitnövekedéshez vezetnek.
Hosszabb szerszámélettartam
– Egy hagyományos szerszámgéphez képest egy modern CNC megmunkálóközpont rendkívül merev felépítéssel rendelkezik, és legtöbbször nagyobb teljesítmény leadására képes, mely növeli a szerszámok élettartamát és lecsökkenti a gépkezelő szükséges beavatkozásainak számát.
Jobb minőségű termék
– A teljes mértékben számítógép-vezérelt szerszámgépek segítségével a megmunkálási folyamat és ismétlési pontosság növekszik és minimálisra csökkenthető a selejtek száma.
Megbízhatóbb munkavégzés
– Fejlett vezérléseknek és programozhatóságnak köszönhetően a gépek képesek akár önálló munkavégzésre is, mellyel tovább növelhető a termelékenység, és csökkenthető az állásidő.
+1 Teljesen automatizálható
– Automatizálással akár 95%-ra növelhetjük egy CNC megmunkálóközpont kihasználtságát, így radikálisan megnövelve a termelékenységet. Akár három műszakban, a hét minden napján biztosíthatjuk a magas minőségű gyártást.

 

 

Mi a TST Machine-nál az általunk forgalmazott termékekre garanciális szervizszolgáltatástteljes pótalkatrész-ellátást,
és egyedi megegyezés szerint
időszakos karbantartást is biztosítunk.

Amennyiben kérdése lenne azzal kapcsolatban, hogy az Ön cége számára melyik szerszámgép lenne a leginkább megfelelő,
forduljon kollégáinkhoz bizalommal az
info@tstmachine.hu email címen vagy hívja az alábbi telefonszámot: +36 1 347 0608 !