Ezektől függ egy CNC megmunkálóközpont megtérülése

Ezektől függ egy CNC megmunkálóközpont megtérülése

Egy új szerszámgép beszerzése minden cég számára komoly döntés, mert nem csak az eszközvásárlás költségével kell számolnunk, de a fenntartásával is. A szerszámgépeknek folyamatos karbantartásra van szükségük ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül hasznos termelőeszközök legyenek. Amennyiben megfelelő figyelmet fordítunk a rendszeres karbantartásra, el tudjuk kerülni a komolyabb meghibásodásokat, melyek jellemzően hosszabb leállást és nagyobb költséget vonnak maguk után. 

Minél hosszabb időszakot vizsgálunk, annál biztosabb, hogy megéri a befektetést, de ehhez biztosítanunk kell azt a termékéletgörbét, ameddig biztosan értéket tud termelni nekünk. Összeszedtük, hogy milyen információkra van szükségünk, ha egy gép megtérülését akarjuk kiszámítani.

A CNC megmunkálóközpont ára és ami utána jön

Amikor új megmunkálóközpont, eszterga vagy egyéb szerszámgép beszerzésére kerül sor, a legelső összehasonlítási alap a szóban forgó termék ára. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a termék árán felül a legtöbb esetben jelentős szállítási, üzembe helyezési és betanítási költségekkel is számolni kell, arról nem is beszélve, hogy milyen tartozékokat foglal magában a vételi ár, hiszen az alap gép árát akár 20-30%-kal is növelhetik a szerszámok és kiegészítők.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy szerszámgép vásárlás során mindig ügyeljen arra, hogy kizárólag megbízható, pénzügyileg stabil és kiterjedt szervizháttérrel rendelkező forgalmazóval dolgozzon. Olyan cégekkel, akik vállalják a gép üzembehelyezését, garanciális és garancián túli szervizelését is, nem is beszélve a pótalkatrész-ellátásról. Rengeteg fejfájástól tudja magát megkímélni a munka megkezdésénél, valamint, ha javításra lenne szükség.

A kezdeti költségek mellett figyelembe kell venni az új szerszámgép karbantartási költségét és azt, hogy a folyamatos használat alatt milyen mértékben amortizálódik. Alapvetően, elmondható, hogy egy alacsonyabb árfekvésű szerszámgéppel jelentősen csökkenthetjük a rövid távú kiadásokat, ám ha a termelékenységet, a szervizelés miatti állásidőt és élettartamot is figyelembe vesszük, közép- és hosszú távon nem biztos, hogy az olcsóbb berendezéssel járunk a legjobban.

Várható üzleti eredmény/beruházás összege = Megtérülési hányados

A beruházás összköltsége a vételárat az egyéb kiadásokat és a karbantartás költségét is tartalmazza – adott időszak alatt.

A várható nyereség egy becslés arra vonatkozóan, hogy egy adott szerszámgép termelési láncba helyezése reálisan mekkora extraprofitot eredményez majd vállalkozásának – adott időszak alatt.

szerszámgép megtérülése

Ebből a kettőből kiszámítható a Megtérülési hányados (RoI – Return on Investment). A képlet arra ad választ, hogy egy előre meghatározott időszak üzleti eredménye alapján (jellemzően 1 év) a beruházásra fordított összeg hány százaléka térül meg. Fontos kiemelni, hogy megtérülési hányados nem veszi figyelembe a pénz időértékét, így a valóságban eltérő lehet a valós megtérülés.

Egy beruházási döntésnél ismernünk kell a lent szereplő változókat, de legalább egy közelítő becsléssel kell dolgoznunk, hogy ki tudjuk számolni egy gép várható megtérülését. A teljesség igénye nélkül, vegyünk egy egyszerűsített példát. 

Egy Edumill 4 tengelyes megmunkálóközpont ára 16 900 000 Ft szállítással, beüzemeléssel együtt. További 3 000 000 Ft-ot elköltünk szerszámozásra, valamint számoljunk 300 000 Ft-ot karbantartási költségekre. Ebből kiszámolható, hogy a Beruházás összköltsége 20 200 000 Ft. 

A képlet egyik eleme már rendelkezésünkre áll. Most szedjük össze, hogy mik azok a főbb tényezők amivel a termelékenységünket és ezzel a potenciális nyereségünket (NYE) tudjuk megbecsülni. A termékünk előállítási költsége (EK) - alapanyag, munkabér -  legyen: 7 500 Ft, munkanapok száma (MN): 254, munka órák száma - 1 műszak (MÓ): 8 óra, gépek kihasználtsága (KH): 70%, ciklusidő (CI): 0,3 óra. Az előállított termék nettó ára (NÁ): 10 500 Ft.  

A lenti képletet alkalmazva az 1 éves nyereségünk: 7 112 000 Ft. 

üzleti eredmény képlet

A megtérülési hányados képletét alkalmazva kiszámolhatjuk, hogy egy év alatt, a beruházás közel 35,2%-a térül meg. Innen már csak egy lépés kiszámolni, hogy ebben az ütemben kevesebb mint 3 év (~2 év 8 hónap) alatt megtérülne a befektetés.

Megtérülési idő - Nettó jelenérték számítás

Ahhoz, hogy ennél még pontosabb képet kapjuk a várható megtérülésről, Nettó Jelenértéket (NPV – Net Present Value) kell számolnunk. A nettó jelenérték számításba veszi a pénz időértékét (infláció), hogy a beruházásunk megkezdése előtt kiszámolhassuk a várható ráfordítások és hozamok ismeretében a teljes nyereséget. Jelenleg az ipari termékek árának növekedési üteme 4,3% (2022 július). Az egyszerűbb átláthatóság érdekében minden évben azonos pénzárammal számoltunk.

A képlet a következő, ahol az a jövőbeni várható nyereség, az r a diszkontráta értéke, jelen esetben az infláció mértéke, a P a kezdeti beruházásunk összköltsége a t pedig a vizsgált évek száma.

Míg a Megtérülési hányados 3 évre becsülte a megtérülést, ha figyelembe vesszük a pénz időértékét (inflációt) akkor a megtérülés ideje már áttolódik a 4. év elejére (~ 3 év 1 hónap).

 

nettó jelenérték

 

Évek Pénzáram Jelenérték Eredmény
0 - 20 200 000 Ft -       20 200 000 Ft -     20 200 000 Ft
1 7 112 000 Ft 6 818 792 Ft -     13 381 208 Ft
2 7 112 000 Ft 6 537 672 Ft -       6 843 536 Ft
3 7 112 000 Ft 6 268 142 Ft -          575 394 Ft
4 7 112 000 Ft 6 009 724 Ft 5 434 330 Ft
 

 

Egy új CNC megmunkálóközpont 4+1 fontos előnye

Nézzük meg, hogyan is profitálhatunk egy új szerszámgép beszerzéséből.

Csökkenő ciklusidő – Napjaink modern szerszámgépei drámaian megnövelték az egy műszakban legyártott termékek darabszámát, így közvetlen profitnövekedéshez vezetnek.
Hosszabb szerszámélettartam
– Egy hagyományos szerszámgéphez képest egy modern CNC megmunkálóközpont rendkívül merev felépítéssel rendelkezik, és legtöbbször nagyobb teljesítmény leadására képes, mely növeli a szerszámok élettartamát és lecsökkenti a gépkezelő szükséges beavatkozásainak számát.
Jobb minőségű termék
– A teljes mértékben számítógép-vezérelt szerszámgépek segítségével a megmunkálási folyamat és ismétlési pontosság növekszik és minimálisra csökkenthető a selejtek száma.
Megbízhatóbb munkavégzés
– Fejlett vezérléseknek és programozhatóságnak köszönhetően a gépek képesek akár önálló munkavégzésre is, mellyel tovább növelhető a termelékenység, és csökkenthető az állásidő.
+1 Teljesen automatizálható
– Automatizálással akár 95%-ra növelhetjük egy CNC megmunkálóközpont kihasználtságát, így radikálisan megnövelve a termelékenységet. Akár három műszakban, a hét minden napján biztosíthatjuk a magas minőségű gyártást.

 

 

Mi a TST Machine-nál az általunk forgalmazott termékekre garanciális szervizszolgáltatástteljes pótalkatrész-ellátást,
és egyedi megegyezés szerint
időszakos karbantartást is biztosítunk.

Amennyiben kérdése lenne azzal kapcsolatban, hogy az Ön cége számára melyik szerszámgép lenne a leginkább megfelelő,
forduljon kollégáinkhoz bizalommal az
info@tstmachine.hu email címen vagy hívja az alábbi telefonszámot: +36 1 347 0608 !